Snösmältningen kan bli dyr

Efter en vinter med stora mängder snö kan kommande snösmältning bli en ekonomisk smäll för husägare. Självrisken vid översvämning är minst 10 000 kronor.

Den som till exempel inte har skottat undan snö invid husväggarna, får ingen ersättning alls från försäkringen.

– Om det bara tränger igenom källarväggen, så blir det ingen ersättning, säger Camilla Bratt, på  Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Ett dåligt dränerat hus kan bli en riktigt dyr affär för husägaren, även om försäkringen skulle gälla för den här typen av översvämningsskador.

– Självriskerna är ganska höga när det gäller översvämningsskador. De ligger ofta på tio procent av kostnaden och minst 10 000 kronor. Dessutom finns det alltid ett åldersavdrag på försäkringar om det är länge sedan du renoverade huset, målning, tapetsering, golv, för då ersätter försäkringen bara 20 procent av material- och arbetskostnader. En ordentlig översvämningskostnad kommer att kännas i plånboken.

Även när det gäller inläckage av vatten från taket så finns kravet om att hålla huset i gott skick. Beror det på att tegelpannorna eller takpappet är trasigt, så blir det heller ingen ersättning.

– Har man inte skött sitt underhåll, så ersätter inte försäkringen. Det är samma tanke som med grunden. Om dräneringen är dålig och det därför rinner in vatten, så får du ingen ersättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista