Platta tak kräver mer underhåll

90 svenska tak har rasat denna vinter, nu senast det på Ica Maxi i Kristinehamn. Taket på Coop Extra på Hammarö inspekterades på tisdagsmorgonen, men där är taket inte platt utan välvt och tål därför mer snö.

– Dels har det arkitektoniskt en lite snyggare utformning kanske, men sedan så är det praktiskt konstruktionsmässigt, för det håller ju bättre. Du får bättre vattenavrinning och det är ju alltid en fördel att ha lutande tak. Det är ju inte för inte som nästan alla tak har lutande tak, i alla fall mindre hus, säger Lars Granrud, konstruktör på teknikkonsultföretaget Cowi, som var en av dem som inspekterade taket.

Men rätt skött och byggt så ska ett platt tak inte utgöra några problem.

– Det är billigare och enklare och rätt konstruerat är det inga konstigheter med det heller. Myndigheterna sätter en snölast som alla tak ska klara, men går lasten över det så klarar inte taken det naturligtvis. Men det gäller som fastighetsägare att se efter sina kåkar också. När det gäller andra former av underhållning, så brukar de vara väldigt snabba med att kolla om det händer något med huset, men just när det gäller snö verkar det vara lite eftersatt ibland.

Ett tak ska klara ett täcke av torr snö på mellan 80 centimeter och en meter.

– Men det beror på fuktighetshalten i snön också, hur pass hårt packad den är. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".