Sunne

Gamla avlopp släpper ut virus

Tusentals enskilda avlopp i Sunne kommun är undermåliga och orsakar hälso- och miljöskador. Men nu ska kommunen sätta press på avloppsinnehavarna som måste åtgärda problemen.

– Vi har många enskilda avlopp i kommunen, lite drygt 3000, och vi vet att många inte uppfyller kraven som finns på rening idag, säger Anders Olsson, miljöchef i Sunne kommun.

– Det innebär att man släpper ut organiska ämnen, för höga närsalthalter, och man släpper ut smittämnen som bakterier, virus och annat. Om man har ett avlopp som är äldre än 15 år så kan man vara rätt säker på att avloppet inte uppfyller dagens krav.

Det räcker inte med att enbart ha en trekammarbrunn. Områdena som Sunne kommun i första hand inriktar sig på är fastigheterna i Bjälverud och Öjervik, samt fastigherna utefter Björka älv som bland annat rinner genom Mallbacken.

I första hand ska kommunen förmå innehavarna att frivilligt byta ut sin avloppsanläggning som kan bli dyrbart, till en godkänd. Om inte det går så blir det en tvingande åtgärd från Sunne kommun.

– Jag tror att folk inte vet att det finns ganska höga krav på vad ett enskilt avlopp ska klara av att rena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista