Enorm ökning av det rörliga elpriset

Vi har just nu det högsta rörliga elpriset någonsin i Sverige. Enligt Energimarknadsinspektionen ökade vissa eluppvärmda villors månadskostnad med 3 000 kronor i februari. Det rörliga elpriset ökade med 65 procent i februari jämfört med februari förra året.

Statistiken visar även vilka elhandelsföretag som just nu erbjuder lägst priser samt hur priserna utvecklats under det senaste året. Sammanställningen bygger på de uppgifter som alla elhandelsföretag enligt lag är skyldiga att rapportera till elpriskollen.se.

För februari månad får konsumenter med rörligt elpris betala ett genomsnittspris på 165 öre per kWh, inklusive energiskatt, moms och elhandlarnas påslag. Det är 65 öre dyrare än under samma månad förra året. För konsumenter i villa med en årlig förbrukning på 20 000 kWh innebär det en merkostnad på ungefär 1 900kronor jämfört med samma månad förra året.

Kundernas elräkning påverkas även av att förbrukningen ökat. För konsumenter med en årlig förbrukning på 20 000 kWh har februarikylan inneburit en merkostnad på ytterligare cirka 1 100 kronor, jämfört med februari förra året. Sammantaget innebär det att elräkningen för dessa konsumenter blir runt 3 000 kronor dyrareän för motsvarande månad föregående vinter.

Prisuppgången förklaras med ovanligt låga temperaturer, ökad efterfrågan, låg kapacitet i kärnkraftverken och låga nivåer i vattenmagasinen. Aldrig tidigare har prisnivåerna för avtal om rörligt pris befunnit sig på dagens nivåer. September 2008 kommer närmast, då betalade en konsument i villa i genomsnitt 135 öre per kWh, det vill säga ungefär 30 öre per kWh lägre än februari i år. Det är främst konsumenter med rörligt pris som påverkas av uppgången på elbörsen. Det rörliga priset för februari sätts utifrån ett genomsnitt av februari månads börspriser. Därför är det först nu i början av mars som elhandelsföretagen kan säga vad det rörliga priset för februari var.

Billigast just nu!

Följande företag erbjöd den 3 mars lägst priser för konsumenter i lägenhet (2 000 kWh per år). Rörligt pris Skellefteå Kraft AB 161,45 öre/kW Fast pris 1 år Ingetextra.se 101 öre/kWh fast pris 3 år Storuman Energi AB 102 öre/kWh Följande företag erbjöd den 3 mars lägst priser för konsumenter i villa (20 000kWh per år). Rörligt pris Skellefteå Kraft AB 161,45 öre/kWh Fast pris 1 år Mälarenergi AB 105,25 öre/kWh Fast pris 3 år Storuman Energi AB 102 öre/kWh I tabellen anges ett jämförpris, vilket innebär att alla fasta och rörliga kostnader samt skatt och moms ingår.

Elhandlarna är enligt prisinformationslagen skyldiga att redovisa jämförpris i all marknadsföring av elaval. Prisutvecklingen under hela 2009 präglades av den globala lågkonjunkturen som bidrog till lägre efterfrågan på el och sjunkande bränslepriser som pressade ner elpriserna. Under de sista månaderna 2009 och i början av 2010 har dock elpriserna stigit vilket kan förklaras med sjunkande temperatur som höjt efterfrågan på el samtidigt som kärnkraftskapaciteten varit låg. På senare tid har också en låg nivå i vattenmagasinen medverkat till de stigande elpriserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista