Här syns hur taket kollapsat i ett avlångt stråk. Foto:MSB
Kristinehamn

Snöröjningen på Ica Maxi tar tid

Igår kväll började arbetet att lyfta av snö med en specialkran med gripklo. Arbetet har pågått hela natten och fortsatt under dagen idag och först på fredag beräknas snön på taket till Ica Maxi var bortröjd.

– Ingen är på taket utan det här är alltså fjärrstyrt. Vi har kanske fått ner viktmässigt 100 ton, och kanske plockat ner 30-40 procent och räknar med att hålla på veckan ut i alla fall med snöröjning på taket, säger Lars Viking Johansson, instasledare på Bergslagens Räddningstjänst.

– Vi har börjat säkra upp i morse, den västra sidan av byggnaden och börjat gå inåt i lokalen. Vi är kanske inne tio meter med säkring än så länge. Det tar en väldans tid, för det är ett avancerat arbete.

– På fredag kommer en konstruktör, som kommer att mäta upp balkar och kolla all bärighet i hela konstruktionen innan vi släpper in stora grupper. Nu är vi bara inne ett begränsat antal och alla rapporterar till mig när de går in och ut i lokalen, så vi har dom under uppsikt. Vi har ju inte varit inne i hela byggnaden, utan bara i delar av den än så länge, avslutar Lars Viking Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".