1 av 4
Robin Karlsson, pappaledig med yngste sonen. Foto: Laila Carlsson/SR
2 av 4
Sofia Wallén, Anna Gällström och Marie Öhberg på öppna förskolan i Vålberg. Foto: Laila Carlsson/SR
3 av 4
Cecilia Thorin med dotter på väg hem från öppna förskolan. Foto: Laila Carlsson/SR
4 av 4
Pappalediga Nicklas Thorén med barnen. Foto: Laila Carlsson/SR

Allt färre pappor tar föräldraledigt

Andelen pappor i Värmland som är föräldralediga minskar. Det visar nya siffror från TCO, som varje år presenterar ett så kallat pappaindex. Och med den här takten så kommer det ta över 50 år innan värmländska föräldrar är helt jämställda.

– Det går alldeles för långsamt. Och det värsta är att ökningstakten nu har bromsats. De tidigare åren under 2000-talet så har det gått snabbare, säger Sture Nordh på TCO.

– Det är förfärligt om vi ska behöva vänta över 50 år innan vi män tar ansvar för jämställdheten och våra barn.

43,7 procent av alla som var inskrivna som föräldralediga i Värmland förra året var pappor. Det kan jämföras med 44,1 procent året innan.

Papporna i Värmland tar ut 21,1 procent av föräldradagarna, en ökning med 0,9 procentenheter från år 2008. Värmland ligger därmed på 20:e plats bland Sveriges län, samma placering som 2008. Papporna i Västerbotten tar ut flest lediga dagar medan skånska fäder tar ut minst.

Orsakerna till varför ökningstakten nu har bromsats upp är oklara och många män tar inte ens ut de dagarna som är vikta som pappadagar. Men längden på ledigheten som de män som är föräldralediga tar ut, ökar fortfarande.

Till öppna förskolan i Vålberg brukar småbarnsföräldrar gå med sina små för att barnen ska få leka och de själva ska få träffa andra lediga föräldrar. En av dem som brukar komma hit med sönerna är Robin Karlsson. Han och hans fru har bestämt att det är han som ska vara hemma mest. Frun har lite problem med ryggen och Robin Karlsson har inget emot att vara hemma.

– Jag har tagit ut nästan hela föräldraledigheten själv. Jag trivs med det och det känns lättebra att vara hemma med barnen, säger han och berättar att hans egen pappa önskar att han också hade varit hemma mer med sina barn.

I övrigt har han bara fått positiva reaktioner från arbetskamrater och vänner. På frågan om varför han tror att det är vanligare att mammorna tar ut större delen av föräldraledigheten, svarar han, som många andra, att ekonomin spelar den avgörande rollen. Många män tjänar bättre än kvinnor, och därför väljer de att låta papporna jobba medan mammorna stannar hemma.

De tre föräldralediga mammorna Anna Gällström, Sofia Wallén och Marie Öhberg, som också har kommit till den öppna förskolan i Vålberg på onsdagen, håller med. Visst spelar ekonomin roll. Men det är inte det enda skälet. Dessutom kan man ifrågasätta själva innebörden av ordet jämställdhet.

– Jag tror att jag har svårt att lämna ifrån mig barnen, säger Anna Gällström och får medhåll av Marie Öhberg, som först planerat att stanna hemma bara i ett halvår. Men nu har hon ändrat sig och som det ser ut idag kommer nog sambon ta ut två månader som pappadagar.

– Och jämställt kan man ju tänka att det är att göra det som är bäst för familjen, säger Sofia Wallén. Min sambo har precis börjat ett nytt jobb, så för vår familj behöver ju han vara där till att börja med. Så jämställt behöver inte alltid vara att dela på allting, utan att faktiskt göra det som passar vår familj bäst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista