Ulla-Lena Larsson, äldreomsorgschef Torsby. Foto: Lennart Nordenstein/SR
Torsby

Nubbar och vin serveras redan

Nu vill regeringen med folkhälsominister Maria Larsson i spetsen tillsätta en utredning om kommunala äldreboenden ska få servera alkohol. Men redan idag får äldreboenden i Torsby dricka alkohol om de boende tillhandahåller det själva och Ulla-Lena Larsson, äldreomsorgschef i Torsby kommun, ser inga fördelar med att kommunen ska agera utskänkningsställe.

– Eftersom de har egna lägenheter och ett eget boende, så är det upp till dem om de vill ha en nubbe till maten eller ett glas vin.

Till högtider och festligheter som till exempel midsommar, kan det även serveras alkohol till den gemensamma måltiden om de boende kommit överens om det. Då kommer saken i ett annat läge, säger Ulla-Lena Larsson.

Idag är det få äldreboenden i Sverige som serverar alkohol till maten från egna spritlager, vilket bland annat kräver utskänkningstillsånd, men det vill folkhälsominister Maria Larsson se om det gåt att ändra på. Därför tillsätts en utredning som inom kort ska utreda frågan.

Men Ulla-Lena Larsson ser ingen vits med att äldreboenden ska ligga på ett spritlager, när de äldre själva får inneha alkohol för eget bruk.

– Jag ser egentligen ingen vits med det. Men det är ju något som vår nämnd får ta ställning till när förslaget kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista