Varg skildras i dokumentär

Regeringen vill flytta 20 vargar till Mellan- och Sydsverige och nu har arbetet startat med att reda ut var de ska placeras in. Den diskussionen lär leda till upprörda känslor.

Men hur kommer det sig att vargfrågan är så kontroversiell? Det ska en dokumentär i SVT 2 som sänds ikväll reda ut.

– Det är en dokumentär som egentligen tar avstamp i årets vargjakt som ju var den första i Sverige på över fyrtiofem år och som ju ledde till en ganska häftig debatt. Med tanke på den debatten och hur den har sett ut så tyckte vi att det var läge att grotta lite i våra arkiv för att ge en bild av vad är det som lett fram till den här omdebatterade vargjakten, säger Rino Rotevatn på SVT i Karlstad som har producerat programmet.

Så ni vill ge en historisk bild också och inte bara det som händer idag?

– Jag tror alltså att det är nödvändigt att försöka skapa och ge sammahang så att man tydligare förstår vad det är den här konflikten består av. Ett väldigt bra sätt att göra det är ju att plocka fram de historiska händelser som på ett eller annat vis lett fram till beslutet om vargjakten i riksdagen i fjol, säger Rino Rotevatn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".