KARLSTAD

Iskalla experiment på Värmlands museum

Inte bara skidor och skridskor hör sportlovet till. På Värmlands museum i Karlstad sjuder det av liv när nyfikna barn och vuxna ska lära sig mer om stenåldern och inlandsisen.

9-åriga Erik Englund är en av de som provar på iskalla experiment:

– Jag gör ett halsband av lera, det ska föreställa gamla ben, säger Erik Englund.

Från vilket djur?

– Jag vet inte, det kan vara olika gamla djur, säger Erik Englund.

Att prata om kylan kan många gånger vara minst lika spännande som att vistas i den under sportlovsveckan. Det iskalla lovet på Värmlands museum börjar lida mot sitt slut och intresset att lära sig mer om vintern och snön har varit stort både bland stora och små.

Aktiviteterna har varierat och berört allt från snöiga teckningar till experiment med temperatur och underkyld vätska. Idag finns museipedagogen Mattias Walan på plats mitt i barnskaran för att lära ut om inlandsisen och dess påverkan på vårt landskap.

– Idag har vi på vårat iskalla veckotema istidens spår. Vi jobbar kring hur fungerade istiden och hur hittar man spår av den idag, säger Mattias Walan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".