Medvind för Miljöpartiet och dess språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Valet 2010

Stark uppgång för Miljöpartiet

I den senaste väljarundersökningen från Demoskop ökar Miljöpartiet med tre procentenheter till 10,6 procent vilket är partiets högsta nivå hittills. Marja Rönnholm,vice ordförande för Miljöpartiets regionstyrelse i Värmland, säger att hon märkt av den positiva trenden under en längre tid.

Miljöpartiets uppgång gör att det rödgröna blocket ökar sitt försprång till den borgerliga alliansen. De rödgröna har 50,2 procent mot alliansens 44,6 procent.

Socialdemokraterna backar med 0,8 procentenheter till 34,4 procent och Vänsterpartiet förlorar 1,1 procentenheter och landar på 5,1 procent. I regeringsalliansen går samtliga partier utom Kristdemokraterna bakåt. Moderaterna minskar mest, med 2,6 procentenheter till 27,3 procent. Centern förlorar 0,4 procentenheter till 4,7 procent och Folkpartiet minskar också 0,4 procentenheter och hamnar på 7,2 procent. KD:s uppgång är 0,5 procentenheter och partiet får 5,3 procent.Sverigedemokraterna ökar också 0,5 procentenheter och hamnar på 4,3 procent.

Demoskops undersökning som publiceras i Expressen omfattar 1 011 intervjuer som gjorts den 24 februari-3 mars. Tidningen anger inte vilka av förändringarna som är statistiskt säkra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista