BRIS kräver dygnet-runt-öppna telefonjourer för barn. Foto: Claudio Bresciani /Scanpix

BRIS kräver bättre socialjour

Det finns ett stort behov av en dygnet runt-öppen jourtelefon där professionell personal kan hjälpa barn och ungdomar. BRIS, Barnens rätt i samhället, sätter nu press på kommunerna om att organisera socialjouren på ett professionellt sätt.

Det är BRIS, Barnens Rätt i Samhället, som har gjort en kartläggning om vilken beredskap som finns i kommunerna, eftersom många barn far illa efter kontorstid och nattetid och det då är oaccetabla skillnader i kommunerna när det gäller akut stöd till utsatta barn.

I Värmland finns socialjour som alltid är bemannad i fyra av länets kommuner Forshaga, Kristinehamn, Storfors och Kil. I sex kommuner finns beredskap med politiker och tjänstemän, i övriga finns beredskap, men oklart på vilket sätt. I nio kommuner finns möjlighet till omedelbar åtgärd, i övriga framkommer inte det i enkäten

Information har BRIS i de flesta fall hittat på kommunens hemsida eller på Eniro med länk till kommunens hemsida, men i fem kommuner har BRIS inte hittat någon information alls..

BRIS kräver nu åtgärder och det handlar bland annat om en tydligare lagstiftning som sätter press på de små kommunerna att gå samman och organisera socialjour på ett professionellt sätt. Önskvärt är också att alla kommuner ansluter sig till SOS när det gällre socialjour så det bara finns ett nummer att ringa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista