Filminspelning av filmen "Gränsen" i Torsby. Foto: Lennart Nordenstein, SR Värmland.
Torsby

Trängsel på Torsby station

Trängseln beror inte på grund av ett stort antal resenärer, utan för att filmen "Gränsen" spelas in där just idag, med ånglok, tidstypiska bilar och massor av statister.

Filmen är en ruggig historia som handlar om andra världskriget 1942 på gränsen mellan Sverige och Norge. Löjtnant Aron Stenström spelas av André Sjöberg.

– Vi har hålit till ute i skogarna här med avlossade vapen, så vi har inte sett så mycket människor. En del blir väl folkskygga, men det är jätteskönt att det blir sådan uppslutning här i Torsby och att det är mycket människor som står och tittar också, säger skådespelaren André Sjöberg.

– Det är ju en triller, kan man säga i krigsmiljö, så visst är det en krigsfilm på så sätt, men det är ju inte de här stora slagens film i alla fall. Inte Örnnästet eller Stalingrad, det hade vi ju inte i Sverige heller utan det är väl mer att vi vill ha den här atmosfären av den här tiden som var just uppe i Värmland. Det var ju en väldigt, väldigt speciell tid 42/43, säger han vidare.

– Vi har haft träningsläger med Ingemar Robertsson och om vi inte kan göra givakt och honnör nu, så kommer vi aldrig att kunna lära oss det, avslutar André Sjöberg.

Även hästen Skugga, en nordsvensk häst som körs av Anders är med i filmen. Normalt är Skugga lugn, men i början var det lite med tågen, men nu går det bra, säger Anders.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".