Karlstad

Hur ska barnens framtid tryggas?

Varför går det bra för vissa barn och dåligt för andra framöver i livet? Det ska en vetenskaplig studie av Karlstads Universitet, Karlstads kommun och Örebro Universitet, försöka svara på.

2 600 barn i Karlstads kommun får nu möjlighet att delta i Sofia-studien - en vetenskaplig undersökning med syfte att bygga ny kunskap för att ge fler barn ett bättre liv. Studien startar i mars och genomförs av Karlstads kommun i samverkan med Örebro och Karlstads universitet.

– Vi är stolta över att vi har blivit utvalda att delta i studien, säger Lennart Jansson, ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Karlstad. Vi är övertygade om att vårt deltagande bidrar till att vi blir ännu bättre i våra förskolor och framför allt att vi kan bidra till ny kunskap som på sikt ger fler barn ett bättre liv.

Studien handlar om att hitta ny kunskap som kommer att påverka hur man arbetar med barn både i Sverige och internationellt. Idag finns det kunskap om att problem som startar tidigt oftast fortsätter in i vuxen ålder. Anledningen till att det går bra i livet för vissa barn och sämre för andra är däremot ett outforskat område.

– Studien är unik i Sverige. Att Karlstad ingår i projektet ger oss många fördelar. Bland annat kommer vi att få ta del av de senaste forskningsrönen kring barns utveckling, säger Anna-Lena Norlander Groth, utvecklingschef, barn- och ungdomsförvaltningen.

Första delen av undersökningen startar nu i mars och pågår under tre år, men tanken är att kunna följa barnen ända fram till vuxen ålder. Studien är frivillig och riktar sig till barn som är födda 2005, 2006 och 2007. Den bygger på enkäter som fylls i av vårdnadshavaren och den personal på förskolan som står barnet närmast.

– Undersökningen ger oss information som vi tidigare saknat om barns livssituation. Exempelvis vilka faktorer som bidrar till att vissa barn klarar sig bättre än andra i riskmiljöer. Genom tidiga insatser kan vi hjälpa fler barn, säger Henrik Andershed, forskningsledare för Sofia-studien.

– Vi hoppas att så många som möjlighet väljer att delta. Det här är forskning som är intressant både i Sverige och i andra delar av världen, säger Henrik Andershed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista