Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX.

Våld inom familjen utreds bättre

Polisen har blivit bättre på att hantera brott i nära relationer, till exempel kvinnor som misshandlas av sina män. Det konstaterar Rikspolisstyrelsen som nu slutredovisat projektet som inleddes 2007 till regeringen.

Polisen har nu under några år satsat på interna utbildningar bland annat i hur man tar hand om brottsoffer och misstänkta förövare och säkerställer bevis när det gäller våld inom familjen. Polisen har också genomfört en informationskampanj till allmänheten för att uppmuntra drabbade att anmäla.

Målet har varit att öka antalet fällande domar. Nu konstaterar rikspolissstyrelsens chef Bengt Svensson i ett pressmeddelande att antalet ärenden som gått till åklagare ökat med 11 procent från år 2007 till 2009. Värmland kan ännu inte stoltsera med någon tydlig statistik för att satsningen gett resultat, men Rose-Marie Flood, chef för kriminalavdelningen, tycker ändå att projektet gjort stor nytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista