Ulf Mårtensson på Trygghetscenter. Foto:Kajsa Carlsson, SR Värmland
Karlstad

Möjlighet för kvinnor att bli tryggare

Hur är det med tryggheten för kvinnor i ett bostadsområde? Ja, den frågan kommer Trygghetscenter tillsammans med Vuxenskolan i Karlstad att arbeta med i en studiecirkel som utgår från bostadsområdet Orrholmen i Karlstad.

Men man behöver inte bo på Orrholmen för att vara med, säger Ulf Mårtensson som arbetar på Trygghetscenter.

– Vi tänker beskriva hur brottsligheten fungerar, att det inte är så mycket slumpmässighet i det här med brottslighet som man tror. Vi ska prata om hur man förebygger brott. Vi ska titta på trygghetsbegreppet som sådant, och vad det är som påverkar människors upfattning om vad som är tryggt och otryggt, och så ska vi avsluta det hela genom att göra en trygghetsvandring. Det vill säga att vi ska praktiskt gå ut och tillämpa våra kunskaper, lämna lite tips om vad man kan göra för att ens förråd i källaren inte blir utsatt för inbrott och sådana saker, säger Ulf Mårtensson på Trygghetscenter.

– Vi vet genom trygghetsundersökningar, både nationella och värmländska, att kvinnor är betydligt mer otrygga än män, medan när det gäller utsatthet för våld och skador, så är det precis tvärtom, att det är männen som är betydligt mer utsatta än kvinnorna, så det finns en oproportionalitet i det här med otrygghet och trygghet och det är det vi vill jobba med, forttsätter Ulf Mårtensson.

– Kvinnor är mer otrygga för risken att bli överfallen, att bli utsatt för övergrepp och dylikt när man är ute i mörker och på väg hem från stan t.ex. och det är ett problem. Risken är alltså väldigt liten egentligen totalt sett och man kanske inskränker sitt liv. Man kanske inte går ut på kvällarna, man kanske inte går med i föreningsliv, går på bio eller sådant som man skulle kunna göra, avslutar Ulf Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista