Vargattacker ger mest ersättning

Varg är den helt dominerande orsaken till de skador som staten betalar ut ersättning för när det gäller rovdjursattacker på hundar och andra tamdjur.

Förra året var vargens andel 71 procent av de medel staten ställde till förfogande.

Medan 24 procent täckte skador som orsakats av björn och fem procent gällde skador från lo, enligt statistik som Viltskadecenter tagit fram, uppger Värmlands Folkblad.

När det gäller angrepp på hundar är Värmland ett av de mest drabbade länen. 16 hundar angreps 2009, varav nio attackerades av varg, sex av lo och i ett fall kom attacken från en kungsörn. I Dalarnas län attackerades också sexton hundar men där var tre av anfallarna björnar, två var lodjur medan elva hundattacker kom från varg.

Delad tredjeplats på den listan har Västra Götaland och Gävleborg med nio hundangrepp vardera.

Hårdast drabbat när det gäller attacker mot andra tamdjur än hund är Dalarnas län med 90 angripna djur. Västra Götaland rapporterar 73 djur och på tredje plats kommer Värmland och Jämtland med 62 angripna djur vardera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".