Varg och svamp ska locka turister

Just nu pågår Vildmarksmässan i Stockholm. Som vanligt finns det en Värmlandsmonter på plats, som ska locka fler turister till de värmländska älvarna och skogarna.

– Det är full rulle på Vildmarksmässan. Vi har en monter som är 21 kvadratmeter med mycket bilder och mycket folk. Representanter från näringen i Klarälvsdalen är där varje dag, säger Lena Kansbod, projektledare för Klarälvsprojektet.

Enligt Lena Kansbod så är intresset för Värmland stort, liksom det har varit tidigare, och utställarna jobbar på att förnya utbudet från år till år för att få än fler att upptäcka länets olika sevärdheter och attraktioner.

– Någonting som händer i början av juni är ju kanotracet Klarälven Classic, och så ska vi ha ett svampsafari med en diplomerad svampkonsult som gärna tar ut besökare i skogen för att plocka, prata och äta svamp.

Värmlands centrala läge, och vargarna i skogen är något som talar för att folk ska vildmarksturista här istället för i Amazonas djungler eller vid Serengetis savanner. För vargarna är spännande och fungerar som dragplåster.

– Det är definitivt mycket mer praktiskt, enkelt och tillgängligt att komma hit istället för att åka till andra länders djungler. Det är klimat- och pengasmart att lära sig att upptäcka sin egen vildmark, innan man ger sig ut på vidare expeditioner ute i världen, säger Lena Kansbod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".