Karlstad

Skärpt beredskap på universitetet

Sedan massakerhotet mot Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm blir nu Karlstads Universitet mer uppmärksam på eventuella hotbilder.

– Efter en sån här händelse så blir vi givetvis mer uppmärksamma. Personalen i växeln har blivit ombedd att vara mer uppmärksam och även personal på min avdelning, för att se om vi kan fånga upp varningstecken eller konstiga personer som rör sig på universitetet, säger Paula Björkman, fastighets- och säkerhetschef på Karlstads universitet.

Universitetet har tidigare utsatts för hot vid ett tillfälle, men det var falskt.

– Det är några år sedan som vi fick ett bombhot, men polisen tror att det hörde ihop med ett bankrån.

Flera skolhot har spridit sig som en löpeld över Sverige sen massakerhotet mot Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. I Västervik har en skola hållits stängd idag efter ett hot om skottlossning. En grundskola i Piteå har drabbats av hot och en elev i Ramsele tog med sig dynamit och tändhattar till en skola igår. Igår kväll hotade även en pojke på nätet att ta med sig ett gevär till en grundskola i Borås idag, skolan har trots det hållits öppen med polisbevakning.

– Det är väldigt olustigt med hoten, men det är ju inte så mycket man kan göra åt saken. Det är ett problem för samhället att vi har många barn och unga, och även andra som mår dåligt. Det gäller ju att fånga upp de här personerna. Kan vi få ett bättre system för det, så tror jag att man kan förebygga sådana här händelser, säger Paula Björkman.