Tjällossning. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Värmland

Rekorddjup tjäle kan ge problem

Tjälen i de värmländska vägarna är i år rekordartad, och många befarar stora problem kring tjällossningen. Men trots det så räknar Vägverket med att tjällossningen inte blir värre än vanligt.

– Det är nog 15 år sedan som vi hade så här djup tjäle, säger Roger Danielsson, projektledare på Vägverkets driftavdelning i Värmland.

Tjälen går på vissa ställen ner till ett par meter vilket är ovanligt djupt. Flera av vägverkets tjälmätare har slagit i botten. Tjälen ligger idag mellan två till fem decimeter djupare än normalt som är runt 1,5 meter.

Det är de mindre grusvägarna som kan komma att ta mest stryk när tjällossningen börjar på allvar i Värmland. Men läget på vägarna beror helt på vad blir för väder när tjälen släpper.

– Får vi en torr och fin vår kan det gå jättebra men blir det regn och ett snabbt omslag till milt väder så kan det bli väldigt besvärligt, säger Roger Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista