Vinterkyrkogård. Foto:Björn Larsson/SvD/Scanpix.
Karlstad

Snöskottning till gravar en omöjlighet

På Ruds kyrkogård i Karlstad finns 12 000 gravar och det skulle inte gå att göra sig av med all den snön, däremot ansvarar kyrkogårdsförvaltningen att skotta vägar där fordon ska gå fram.

– Där det är vägar som är plattbelagda och ligger i gräsytor där plogar vi inte, så vid gravarna är det orörd mark, säger Mats Svensson, kyrkogårdschef i Karlstad.

– Antingen får man trampa sig en stig fram själv eller skotta en väg in, men problemet då är var man ska göra av snön. Skottar Du en väg fram till Din grav, så lägger Du väl säkert snön på någon annans grav.

– Har Du turen att ha en gravplats som ligger alldeles vid vägen, så finns möjlighet att kommat nära, men ligger graven i ett större gräsområde längst upp, så är det väldigt svårt att komma fram, men det är gravrättsägarens ansvar.

– Vi har 12 000 gravplatser på Ruds kyrkogård i Karlstad och ska vi skotta fram allihop innebär det att vi måste göra av snön någonstans och det är en omöjlighet, avslutar Mats Svensson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".