Nya pengar på väg till PPM-fonderna

På måndag placeras närmare 630 miljoner kronor av värmlänningarnas pensionspengar i PPM-fonderna. Genomsnittet per pensionssparare i Värmland ligger på 4.257 kronor. Om man vill byta fond innan pengarna placeras måste valet måste göras idag senast klockan sex.

Det är i runda slängar 22 nya miljarder kronor som ska placeras premiepensionsfonderna. För de allra flesta ska placeringen av de nya pengarna vara klar mellan onsdagen den 28 januari och


fredagen den 30 januari, räknar Premiepensionsmyndigheten (PPM) med. Handeln sker i normalfallet till kurserna den 26 januari. Den som vill stuva om bland sina fonder innan de nya pengarna placeras måste göra detta senast torsdagen den 22 januari, i annat fall genomförs bytet först när handeln med de nya pengarna är klar. Senast klockan 18 denna dag måste önskemål om fondbyten vara PPM tillhanda för att kunna genomföras innan de nya pengarna placeras.


I vanliga fall tar ett fondbyte tre till fem dagar att genomföra. De nya pengarna är pensionspremier som tjänades in under 2002. De sätts in i de fonder och med den fördelning som pensionsspararna senast valde. Som mest kan det handla om drygt 7 200 kronor och genomsnittet per pensionssparare ligger omkring 4 000 kronor.


Närmare 115 miljarder kronor har svenskarna hittills fått insatta på sina premiepensionskonton. Nästan alla pengar har dock satts in i tider då världens börser varit på väg nedåt. Varje krona som satts in var därför bara värd i snitt 82 öre vid det senaste månadsskiftet. Ser man till hur sparandet i premiepensionen placerats så är svenskarna ett riskbenäget folk. Enligt en uppskattning från PPM är hela 61 procent av pengarna placerade i utländska aktier. 30 procent ligger i svenska aktier och resterande nio i räntebärande tillgångar.