Många tackar nej till operationer. Foto: Erik Svensson/Scanpix

Skärpta krav i operationskön

Nu skärper Landstinget i Värmland reglerna för dem som står i operationskö, men tackar nej om och om igen till inbokade operationer.

Av de värmlänningar som idag köar för en operation så har 139 tackat nej till sin operationstid minst tre gånger. Och det är slöseri med resurser menar landstinget, som nu skärper kraven för de köande.

Det går bra att säga nej till en operation en gång, utan att ha medicinska skäl till det, men händer det igen, då får patienten börja om helt från början igen.

– Om man får så kallade sena strykningar, det vill säga att patienten stryker sig väldigt sent inför operationsdagen, då står hela maskineriet tomt och vi kan inte arbeta och få in en ny patient. Det innebär i förlängningen förstås att någon annan patient som skulle ha kunnat opereras blir inte det, säger Karin Lundin, sjukhuschef för Torsby sjukhus.

Målet för framtiden är att patienten ska kunna få en operationstid redan vid besöket på mottagningen. Men för att det målet ska kunna uppfyllas så måste köerna bantas ordentligt, och tanken är att de ska ner till halva vårdgarantitiden, det vill säga endast 45 dagar. Därav krafttagen mot operationssmitarna och de som avbokar sin operationstid sent.

– Om man tackar nej mer än en gång och då inte av medicinska skäl, eller att man i god tid har talat om att tiden inte passar, då är man kanske inte så intresserad av operationen. Då kanske man vill fundera igen om man verkligen vill bli opererad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista