Ulrika Sälgeback, Kaj Sundström, Gunilla Welander. Foto: Camilla Karlsson/SR

Recept på motion ökar

Motion som behandling av sjukdom ökar i Värmland, och nu är fysisk aktivitet en medicinsk- och vetenskapligt godkänd behandling av övervikt och ett trettiotal sjukdomar.

– När jag började med motionen märkte jag ju att jag mådde mycket bättre och min diabetes slutade skena, säger Anders Sandberg, som har fått recept på motion i fem år.

– Jag är väl framme nu vid att jag ska börja dra ner på diabetesmedicinen och det känns jävligt bra, skrattar Anders Sandberg.

Landstinget i Värmland kom igår ut med en rapport om Fysisk Aktivitet på Recept under de senaste fyra åren. Rekommendationen är att en vuxen människa ska röra sig minst 30 minuter per dag och enligt rapporten är det bara 60 procent av de vuxna värmlänningarna som når upp till det.

Att röra på sig en halvtimme om dagen halverar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, och har även visat dokumenterad effekt på 30 sjukdomstillstånd somtill exempel diabetes, vissa typer av cancer, och depression.

Att ordinera motion istället för medicin har blivit betydligt vanligare de senaste två åren och sjukgymnast Ulrika Säljeback skriver ut recept på motion varje vecka.

Vilken typ av läkemedel kan man minska på efter ordination av motion?

– Det vi kan se är att fysisk aktivitet har effekter på kroppen som gör att du till exempel kan minska insulindoserna och blodfettsminskande mediciner kan du också eventuellt sänka, säger Ulrika Sälgeback.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".