Kontakter viktigast för att få jobb

När lediga jobb annonseras ut är det ofta väldigt många sökande till samma jobb. Bosse Lång, jobbcoach på omställningsföretaget Antenn i Karlstad, säger att det finns några gyllene regler den arbetssökande ska tänka på.

– Om vi håller oss till det som är generellt, så kan man dela upp det här i tre delar.
Den första delen handlar om att leta rätt på de jobb som finns, hitta jobben helt enkelt.
Andra delen är att presentera sig själv, både muntligt och skriftligt.
Tredje delen är att ha någon som bekräftar det man presenterat, det vill säga referenser, säger Bosse Lång.

Det låter som en omöjlighet att hitta jobben?

– Det kan man ju tro, men det är ju inte så att det är 90 procent av svenska befolkningen som är arbetslös utan det är tio procent, så visst finns det en massa jobb om man använder sig av sina kontakter, som släktingar, vänner, det här vanliga sättet kontakter med gamla arbetskamrater eller andra som kan tipsa om var man ska vända sig, fortsätter Bosse Lång.

– Man ska ju veta att det är en bråkdel av de jobb som omsätts som annonseras ut över huvud taget. Det går från mun till mun. Så har det alltid varit och så är det fortfarande. Den allra, allra största delen av jobben tillsätts inte via annonser utan genom att företag har kontakter och interna referenser, avslutar jobbcoachen Bosse Lång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".