Hammarö

Allt färre kommunanställda sjuka

De anställda inom Hammarö kommun är bland de friskaste i Sverige. Hammarö är tvåa, med 3,7 procent, bland Sveriges 290 kommuner när man jämfört personalens sjukfrånvaro. Jämfört med 2004 har sjukfrånvaron i Hammarö kommun mer än halverats.

Personalchefen Lars Rogemyr säger att det är kommunens satsning på tidig rehabilitering och friskvård för anställda som har gett resultat.

Redan 2008 nådde Hammarö det högt satta målet att ha en sjukfrånvaro under fem procent. Satsningen på friskare personal gjorde att sjukfrånvaron då hamnade på 4,46 procent. Den positiva trenden har fortsatt och 2009 blev frånvaron 3,74 procent.

Friskvårdssatsningen består bland annat av hälsoinspiratörer på arbetsplatserna, friskvård på arbetstid, friskvårdsstege med stimulanspriser, personalvårdsronder, träningslokaler för personalen och centrala pengar att söka för arbetsmiljöförbättringar.

Sveriges friskaste kommun är Gnosjö i Småland med en sjukfrånvaro på 3,5 procent. Undersökningen har gjorts av Sveriges kommuner och Landsting, SKL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".