Mia Liljestrand, Svenskt Näringsliv. Foto: Camilla Karlsson/SR

Dyster framtid för nyutbildade akademiker

Av de nyutbildade akademikerna i landet blir 43 procent utan jobb efter sin examen. Den dystra prognosen presenterade Svenskt Näringsliv på Wettergrendagen på Karlstads Universitet.

Svenskt Näringslivs undersökning av högskolekvalitet visar ett tydligt samband mellan samverkan med näringslivet under utbildningsperioden och att senare få jobb.

– Oddsen för att du ska få ett kvalificerat jobb ökar med 60 procent om du har haft en god samverkan under din utbildning, säger Mia Liljestrand på Svenskt Näringsliv, som presenterade undersökningen.

Ekonomi- och ingenjörsutbildningar hamnar högt på listan över utbildningar som leder till jobb, men även studieort har betydelse.

– Du kan ha mycket större chans att få ett kvalificerat jobb om du har gått byggteknik i Karlstad än om du har valt en annan ort.

Byggteknik på Karlstads Universitet har ett nära samarbete med aktörerna på marknaden och ligger idag ligger bäst till i Sverige då 94 procent av studenterna får ett kvalificerat jobb efter sin examen. Och det här menar Svenskt Näringsliv har med samverkan med arbetsmarknaden att göra.

Men skillnaderna mellan utbildningarna är stora. Om man till exempel studerar sociologi på Karlstads Universitet får bara drygt hälften kvalificerat jobb efter skolan. Kvaliteten på samma utbildning kan alltså skifta beroende på var i landet du väljer att läsa.

Att öka samverkan mellan skola och näringsliv är något som Karlstads universitet jobbar mycket med säger univeristetsdirektören Ann-Kristin Larsson.

– Vi tittar på hur vi kan stärka samtliga våra program när det gäller arbetsplatsanknytning. Särskilt på de utbildningar där det är svårare att hitta en arbetsplatsanknytning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".