Bandmasken kan ha kommit till Sverige

Det finns risk för att flera svenska vargar smittats av den fruktade bandmasken. Det menar Hans Boström, före detta distriktsveterinär i Lindesberg.  

Han har nu skrivit ett brev till Statens veterinärmedicinska anstalt där han varnar för att bandmasken redan finns i vargreveriren.

– Jag tycker inte att man seriöst undersökt det hela. Vi vet att den finns i Finland och Ryssland men vi har inte haft någon ordentlig genomgång om den har följt med in i Sverige med de invandrade vargar vi haft. Den risken finns uppenbarligen och vi kan ju alltid hoppas att det inte är så. Vi har ju världens chans om den inte finns att försöka fördröja att den kommer in i alla fall, säger Hans Boström.

Vad finns det för risker med bandmasken?

– Får man i sig äggen i naturen får man cystor som kan sätta sig varsomhelst i kroppen. Den största faran med cystorna är att de växer, och då blir det tryck på andra organ. Sätter det sig på hjärnan kan det vara direkt dödligt, säger Hans Boström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista