1 av 2
Bara ett fåtal av alla de hundratals köande utanför Biltema i Karlstad fick vad de ville ha - vattendunkar. Foto: Lars-Gunnar Olsson/SR.
2 av 2
Hit till Våxnäs centrum i Karlstad åkte många för att fylla upp alla tänkbara kärl med dricksvatten. Foto: Lars-Gunnar Olsson/SR.
Vattenläckan

Kaos när alla ville ha vattendunkar

Strax innan Biltema i Kalrlstad öppnade under lördagförmiddagen var kön utanför butiken 100-150 meter lång. När butiken väl öppnade utbröt rena kaoset och kunderna i det närmaste slogs om de kärl som fanns till salu.

Kunderna var många, vattendunkarna få. De hundratals kunder som släpptes in klockan tio på förmiddagen hade samma mål, dunkar i alla former. De dunkar som fanns till salu gick därför snabbt åt.

Undertecknad, som hade en ganska framskjuten placering i kön, frågade personalen vid entrén om det räcker till alla?

– Nej, var det tydliga svaret.

Uppenbarligen kände nog alla på sig att så var fallet och det orsakade rena hysterin. Vid de pallar där 15-liters kärl med tappkran förvarades utbröt nästan slagsmål. Vuxna människor som dök ner i pallar, tacklades och knuffades för att komma åt det som fanns kvar. Bara ett fåtal lyckades.

– Alla kastade sig fram och försökte leta efter nåt att få vatten i. Folk slogs, helt sjukt, säger Peter Olofsson, Hammaröbo på dunkjakt.

De som inte kom över traditionella kärl att förvara vattnet i jagade vidare på annan lämplig utrustning. Förmodligen har det aldrig sålt så många tappoljedunkar, bensindunkar, plåtkärl, hinkar och vinkärl som denna förmiddag.

– Det var en otrolig huggsexa där inne alltså. Först var jag på Obs och köpte en 50-litersdunk, det var tur. Vi har fyra barn därhemma så vi får se hur det går, sa Per Johansson från Karlstad.

Lars-Gunnar Olsson
lars-gunnar.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista