Vattenläckan

Dricksvattnet måste kokas

På de ställen där vattnet kommit tillbaka, är detta ännu inte drickbart utan måste kokas först. Vattnet behöver också få koka en stund innan det blir drickbart. Detta gäller alla i Karlstad och Hammarö, som får sitt vatten från Sörmon. 

Orsaken är att att ledningar vid läckaget stått tomma så att bakterier kunnat komma in i rören. Och uppmaningen om att koka sitt dricksvatten gäller tillsvidare. 

Även det vatten som hämtas från kommunernas tankbilar måste kokas, med undantag av det som hämtas från skolorna i Skåre och Edsvalla. Boende i Skåre, Ulvsby och Edsvalla behöver inte heller koka sitt vatten.

För övriga kan det ta flera dagar innan kranvattnet blir drickbart igen, och på grund av omständigheterna uppmanas restauranger att hålla stängt tillsvidare.

Men enligt uppgifter till Sveriges Radio Värmland kommer flera restauranter i Karlstad ändå hålla öppet under kvällen. Allt vatten kommer att kokas och diskhanteringen kommer att ordnas på ett sådant sätt att man inte bedömer att det är någon hälsorisk.


Mer information om vattensituationen

Läs mer om vattenläckan