Vattenläckan

Vattnet åter på Centralsjukhuset

Vid tvåtiden på lördagseftermiddagen hade arbetet vid Centralsjukhuset i stort sett återgått till det normala, efter lördagens stora vattenläcka.

Dock måste fortfarande dricksvatten distribueras ut på avdelningarna eftersom vattnet i ledningarna inte kan drickas ännu. Att koka vattnet runt om i sjukhuset går inte eftersom kokplattorna i personalrummen tidigare plockats bort av brandskyddsskäl.

- Vi fortsätter köra ut dricksvatten. Extra personal jobbar dygnet runt hela helgen. Bortsett från det har vi normal helgverksamhet nu, säger Göran Karlström som har lett arbetet i den lokala katastrofkommittén på Centralsjukhuset.

Om det blir problem igen finns reservrutiner för sterilisering av verktyg, för att få rent vatten till laboratorier och för att ta hand om till exempel dialyspatienter.

- Köket klarar sig 1 1/2 dygn utan vatten innan porslinet tar slut, berättar Göran Karlström. I morse serverades fil och smörgås i stället för gröt. Vi har god koll på vad vi kan göra för att klarar oss en kortare period utan vatten. Nu är det bara att hoppas att den kvarvarande vattenledningen håller så att kommunen inte drabbas av ytterligare vattenbrist.

Göran Karlström är mycket nöjd med att verksamheten på sjukhuset klarat dagens eldprov.

- All heder åt den personal som jobbade tidigt när problemet uppkom och löste de största bekymren. Arbetet för katastrofkommittén blev mindre än vad man kunde befara och har fungerat väl.


Mer information om vattenläckan

Fler artiklar om vattenläckan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista