Foto: SR Värmland.

Vattnet på väg tillbaka

En läcka tömde under dagen vattenledningarna i Karlstad och Hammarö och flera tusen människor har varit utan vatten. Men vid lunchtid började vattnet komma tillbaka.

Per-Anders Bergman, avdelningschef på teknik och fastighet på Karlstads kommun säger att än är det inte över.

– Just nu ser det ut som att vi har lyckats stänga av den delen där läckan är, och det gör att vi kan köra vatten i en annan ledning.

Vattnet har nu alltså så smått kommit tillbaka till både Hammarö och Karlstad.

Läckaget orsakades av att en eller flera ledningar brustit i samband med tjällossningen efter vinterns kyla. På kommunen säger man att rören är relativt nya och att de var av bra kvalitet.

Vattenläckor av den här sorten är inte helt ovanliga. Tidigare i år har har både Göteborg och Västerås drabbats av liknande problem, men det som inträffade i dag drabbade omkring 50 000 hushåll och är större än de tidigare vattenläckorna.

Situationen i de drabbade områdena i Värmland blev näst intill kaotisk under dagen.

Flera hundra personer köade till affärerna för att få tag på vattendunkar. Och tankbilar ställdes ut för att invånarna skulle kunna hämta vatten.

På Centralsjukhuset i Karlstad har vattnet kommit tillbaka under dagen, men alla operationer som inte var akuta ställdes in och personalen fick hämta vatten från en tank utanför sjukhuset.

Undersköterskan Suzanne Höglund fick ägna en stor del av sin arbetstid till att hämta vatten upp till avdelningarna.

– Vi måste ha vatten så att vi kan spola igenom toaletterna, det är det vi känner är viktigast. Vi får ju lite vatten från kran så att de kan tvätta sig, men det är just toaletterna. Det är inte så lätt att bara springa ifrån och hämta vatten när vi måste sköta toaletterna för vi är ju inte mer bemannade på avdelningarna.

Trots att vattnet nu är på väg tillbaka uppmanas invånarna att vara sparsamma under de närmaste dagarna.

De uppmanas också att koka vattnet innan det används för matlagning eftersom bakterier kan ha kommit in i vattenrören.

Restaurangerna i de drabbade kommunerna uppmanas också att hållas stängt tills vidare.

Men trots det fanns det restauranger som höll öppet under dagen. Christer Strömberg jobbade på en restaurang i centrala Karlstad i dag.

– Det var lite kaotiskt på morgonen när vi inte hade vatten, men nu börjar det komma tillbaka litegrann så vi ska försöka dra igång. Vi får se hur det går.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se
i samarbete med Sveriges Radio Värmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista