Foto: SR Värmland.

Vattnet åter i Karlstad och Hammarö

Nu försörjs åter igen Karlstad kommun och Hammarö kommun med vatten. Men folk uppmanas fortfarande koka vattnet innan användning.

– Det senaste är att vi har vatten ut till både Hammarö kommun och till Karlstad kommun. Det vi har gjort under kvällen är att vi har börjat med provtagning och under morgonen kommer vi börja analysera de prover som vi tar för att säkerställa kvalitén på det vatten vi kör ut, säger Per Anders Bergman är avdelningschef på teknik och fastighet på Karlstads kommun.

Läckaget tidigare på lördagen orsakades av att en eller flera ledningar brustit i samband med tjällossningen efter vinterns kyla. Cirka 50 000 hushåll blev utan vatten och operationer på Centralsjukhuset i Karlstad fick skjutas upp.

Köerna ringlade långa i Karlstad och Hammarö när folk skulle hämta vatten från tankbilar som kommunen ställt upp.

Många hade också sökt sig till Biltema i Karlstad för att inhandla vattendunkar. Radio Värmlands reporter rapporterar om kaos när många kunder ville köpa en vattendunk.

Men trots att vattnet rinner ut till hushållen igen vill kommunen inte blåsa faran över.

– Vi kan ju alltid få nya vattenläckor men vi har koll på situationen just nu men det är fortfarande en påfrestning på samhället i och med att man måste koka sitt vatten för att få det som ett dricksvatten.

Hur driftsäkra är era vattenledningar egentligen?

– De är lika driftsäkra som i alla andra kommuner, vi har i snitt två till tre vattenläckor i veckan året runt i Karlstads kommun vilket man har även i andra kommuner. Skillnaden med den här vattenläckan är att den sker på vår huvudpulsåder.

Trots att vattnet är tillbaka rekommenderar kommunen att koka drick- och matlagningsvattnet i området ordentligt före användning.

– Man ska till exempel inte skölja sina grönsaker i vattnet utan att ha kokat det först.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista