Vattenläckan

Privata arbetsplatser måste sörja för dricksvattnet själva

Under söndag kommer Karlstad kommun att köra ut vattenpaket till skolor och äldreboenden i Karlstad och Hammarö. Men stora arbetsplatser får klara dricksvattenförsörjningen själva, säger Per Anders Bergman på Karlstads teknik- och fastighetsförvaltning.

I händelse av att en ny vattenläcka skulle uppstå, behöver man ha full kontroll över de vattenreserver som finns, säger Per Anders Bergman, på teknik och fastighetsförvaltningen.

Provtagning av vattenkvaliteten pågår kontinuerligt. Först under tisdag kan de första provsvaren vara klara. Det krävs minst två på varandra godkända provsvar innan kommunen blåser faran över. De mikroorganismer som kan komma in i dricksvattensystemet vid stora läckor är främst e-kolibakterier från avföring, men också klostridier, enterokocker och virus.

De kommunala anläggningarna kommer alltså att få dricksvatten utkörda från de 150 paket om vardera en kubikmeter vatten som rekvirerats till Karlstad från Livsmedelsverkets nationella vattenlager. Detta sker under söndagen så att t.ex skolorna kan vara öppna som vanligt på måndag.

Enskilda näringsidkare och restauranger får däremot själva ordna med dricksvatten till personal och kunder. Några restauranger använder redan papperstallrikar och plastbestick för att slippa bekymmer med disk. Diskmaskiner blir inte tillräckligt varma för att garantera att mikroorganismerna dör.

Även arrangörer som Färjestad får själva ordna dricksvattnet när LLA fylls med publik inför den tredje SM-kvalmatchen på måndag.

- Ja, vi har inget hört och förutsätter att Färjestad själva löser det problemet, säger Per Anders Bergman på teknik- och fastighetsförvaltningen.

På måndag morgon påbörjas reparationsarbetet av den trasiga ledningen vid Eriksberg i Karlstad. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".