Per-Anders Bergman. Foto: Lennart Nordenstein/SR

Fortsätt att koka vattnet

Provtagning pågår kontinuerligt av kranvattnet, men det dröjer minst ett dygn till innan miljöcheferna i respektive kommun kan blåsa faran över.

– Det tidigaste vi kan ha ett svar är på tisdag och då är det så att vi måste ha två på varandra följande analyssvar som är okej, för att vi ska kunna säga att vattnet är okej, säger Per-Anders Bergman, på teknik och fastighetsförvaltningen i Karlstad.

– De mikroorganismer som vi är rädda att få in i vattnet är främst kolibakterier, klostridier och enterokocker. Men det kan också vara virus, så man bör koka vattnet någon minut för att vara säker på att det inte finns några mikroorganismer kvar i det.

Eftersom det inte går att använda kranvattnet i matlagning utan att först koka det först, så ställde Karlstads kommun ut vattencisterner vid skolor och andra viktiga kommunala inrättningar på söndagen.

– Vi koncentrerar oss på skolkök och kök på äldreboenden och på Centralsjukhuset, för att de ska ha vatten utan att behöva koka det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".