Varje fredagskväll träffas unga från Rud och Våxnäs för att bland annat bowla och spela pingis. Foto: Karlstads kommun.
Karlstad

Ungdomar i fokus i trygghetsarbetet

Sedan början på 2000-talet har Karlstads kommun satsat stora pengar på trygghetsfrågor och då framför allt i verksamheter riktade till ungdomar.

– Inom kriminologin finns det två huvudgrenar av olika arbetssätt. Det ena är det vi kallar för socialt förebyggande arbete. Det vill säga de aktiviteter som äger rum ute bland ungdomarna och att de ska skapa relationer till vuxna och goda förebilder. Och det är man väldigt duktig på i kommunen, inte minst i skolansäger, säger Gunnar Dahl, trygghetsutvecklare i Karlstads kommun.

– Däremot finns det mindre kunskap om hur man kan minska tillfällen och möjligheter till brott. Och vi tycker att det är viktigt att man kombinerar dessa två,.

När de jobbar med ungdomar i riskzoner har kommunen valt att lägga resurser på de så kallade avledande aktiviteterna. Det är aktiviteter som ska vara ett alternativ till att exempelvis hänga utanför mataffärer eller sysselsätta sig med olika typer av skadegörelse.

Det handlar också om att introducera de unga för trovärdiga vuxna och på så sätt skapa goda förebilder.

– Det här är ungdomar som vill att det ska hända någonting, att det ska ske något spännande och nytt. Det är det vi försöker kanalisera med den här avledande verksamheten, att de inte ska hitta på några tokigheter. Att de inte ska göra något som kanske kostar stora pengar så att de åker på skadestånd, för det skulle ju ytterligare kunna försvåra deras situation, säger Ulf Mårtensson på Trygghetscentrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista