1 av 2
Den trasiga huvudvattenledningen vid Eriksberg. I bildens överkant ser man det stora hålet.Foto: Louise Uhlin/SR.
2 av 2
Lars Persson vid den stora vattenläckan på Eriksberg. Foto: Johanna Skoglund.
Karlstad/Hammarö

Fyra vattenläckor måste åtgärdas

På Eriksberg utanför Karlstad har arbetet nu börjat med att reparera den trasiga vattenhuvudledningen som orsakade lördagens stora vattenläcka. Den har prioritet ett.

Det är mycket vatten som runnit ut på gärdet och innan man kan komma åt ledningen måste det vattnet pumpas bort.

Tidigast under sen eftermiddag idag måndag, eller i morgon, räknar man med att kunna börja gräva för att se hur stor skadan är. Det säger Lars Persson, avdelningschef på entreprenadavdelningen teknik- och fastighet.

– Vi räknar med att felet kan vara i en skarv mellan två rör en så kallad muffskarv, och vi hoppas på det, för då kan vi reparera det inom tre dagar. Är det en längsgående spricka i röret då får vi byta röret helt enkelt och det kräver mer arbete med att gräva upp en längre sträcka och det tar lite längre tid, säger Lars Persson.

– På huvudvattenledningen så har vi tack och lov inte haft läcka så ofta, men att det är vattenläckor i vårt ledningssystem, det är ingen överraskning. Det har vi varje vecka, men på huvudvattenledningen är det ganska sällsynt.

– Vi vet inte hur mycket vatten som läckt ut, men när man ser på marken här har det smält bort mycket snö, så det är hemskt mycket vaten som gått ut ifrån den här läckan, det är helt klart.

– Det är inte alls otroligt at vi får fler vattenläckor i samband med tjällossningen. Vi har tre mindre läckor inne i stan där vi har personal, och vi jobbar också med läckan vi har på Ullebergsområdet. Vi har egentligen fyra läckor som vi jobbar på, men huvudledningsläckan är den största och har prioritet ett, avslutar Lars Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista