Här ser man hålet i vattenledningen vid Eriksberg. Foto: Louise Uhlin/SR.
Vattenläckan

Tjällossning inte orsak till läckan

Den stora vattenläckan i Karlstad i helgen som gjorde att tiotusentals karlstad- och hammaröbor blev utan vatten berodde inte på tjälskjutning som man tidigare trott.

– Det ser inte som ett resultat av tjälskjutning, då hade man nog haft skadan i en skarv, säger Hans Wennerholm, direktör på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Istället misstänker man att en utmattningsskada eller ett materialfel. Röret ska nu undersökas för få fram orsaken till läckan.

– Den trasiga rördelen kommer att lyftas upp och skadan analyseras. Om skadan på ledningen beror på slitage, vilket vi bedömer är mest sannolikt i nuläget, kan motsvarande skador uppstå på andra delar av ledningen. I så fall måste vi ta ställning till om resten av ledningen ska bytas ut eller om man ska göra en så kallad relining, säger Hans Wennerholm, direktör på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".