"Det är roligt att bowla och träffa kompisar" säger Lejla 17 år som deltar i fredagsaktiviteterna på X-näshallen i Karlstad. Foto: Elma Pasalic Göransson/SR
Ungdomar och trygghet

Bowling skapar trygghet

Nästan varje fredag träffas ungdomar från framför allt Rud och Våxnäs på X-näs hallen för att bowla. Aktiviteten är en del av den ungdomssatsning som Karlstads kommun genomför i trygghetsarbetet.

Jeanette Larsson driver bowlinghallen tillsammans med sin mamma. Och initiativet till det två år gamla samarbetet med kommunen kom mamman när hon varit och handlat i centrum.

– Min mor hade varit och handlat på Kärnan, och när hon kom tillbaka så sa hon att det var jobbigt att se alla ungdomarna i centrum, plus att hon själv var rädd för att gå och handla, berättar Jeanette Larsson.

– Då läste jag om polisen Anders Finnström i tidningen och frågade mamma om inte vi skulle kunna göra något tillsammans med honom. Så jag ringde honom och det blev ett bra samarbete som har pågått nu i nästan två och ett halvt år.

Anledningen till att bowlingkvällarna kom till från första början var för att få bort de unga från gatan. Kommunen ville erbjuda ett bättre alternativ än att hänga ute. Under vintern har det varit lite svårare att hitta på bra aktiviteter med på sommaren brukar man göra allt från att bada, grilla, åka på utflykter och spela boll.

Och det finns klara fördelar med det här sättet att arbeta med ungdomar, säger polisen Anders Finnström.

– Jag har varit ungdomsledare inom idrotten och jag har sett och hjälpt ungdomar, varit nära ungdomar i alla tider. Jag har försökt att prata med dem och få dem på bättre vägar i livet. I 30 år har jag kört polisbil, nätter och julaftnar, men så nära ungdomarna som jag har kommit nu, har jag aldrig varit tidigare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".