Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges Konsumenter. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Konsumentvägledning en rättvisefråga

I Värmland finns sju av 81 utpekade kommuner i landet som har ingen eller undermålig konsumentvägledning och därmed ligger under skamgränsen.

– Nu när vi har lågkonjunktur och det är alltmer komplext att vara konsument är det viktigt att man kan få hjälp, oberoende hjälp. Det här är ju mycket en rättvisefråga, säger Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges Konsumenter.

– Vissa kommuner i landet har väldigt bra konsumentvägledning, som Karlstad, andra kommuner har betydligt sämre och det blir ju en tydlig orättvisa. Det här borde vara en garanti som alla medboragre har, för det är någonting som behövs och är oerhört efterfrågat.

Hagfors, Årjäng, Filipstad, Kil, Kristinehamn, Storfors och Munkfors är de kommuner i Värmland som leder skamligan.

– Skillnaden mellan dessa och Karlstad beror till väldigt stor del på okunnighet ifrån politikerna. De förstår inte riktigt hur pass väl behövd den här servicen är till medborgarna. Det är en väldigt efterfrågad tjänst, vet man där den finns, fortsätter Jan Bertoft.

– Det är så att de som har vägledning får ta emot samtal från medborgare i grannkommunerna som beklagar att de inte kan komma fram i sin egen kommun, för man får ju bara ringa i den kommun där man bor.

– Bara det att de sämsta kommunerna nu blir synliga hoppas vi ska starta en debatt och vi hoppas att konsumenterna i de här kommunerna ska trycka på. Vi ska ju komma ihåg att det är valår i år och att det här kan bli en valfråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista