Karlstad

Vårflod dröjer eller kommer inte alls

Just nu är det perfekta förhållanden för en lugn vårflod. I alla fall enligt Barbo Näslund Landemark på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap i Karlstad.

– Om det fortsätter så här som det har gjort hittills, med soliga varma dagar och lite svalare och kyligare nätter, då får snön ett lugnt avsmältningsförlopp, säger Barbo Näslund Landemark på MSB i Karlstad.

– Blir det jättevarmt och jätte mycket regn då blir det en snabb avsmältning och när det då är mycket snö så rinner det fort och då hinner systemen inte ta emot och ta undan den på naturlig väg.

– Om vi tittar på de övervakningssystem som finns så kan vi redan idag se att det börjar stiga. Om det sedan blir upp till varningsnivå, det vet vi inte än. Den senaste informationen från SMHI i går tyder på att det blir förhållandevis lugnt den här veckan också.

– Det är klart det finns en risk för överssvämning, men får vi ha det lugna förloppet då hinner naturen ta hand om vattnet. Problemen uppstår ju när vi finns i vägen så att säga. När vi har byggt våra samhällen som vi har gjort med bostadsområden och viktig infrastruktur, det är då problemen uppstår, annars är det här naturligt, avslutar Barbro Näslund Landemark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".