Karlstad

Tjejer och kvinnor otryggare än killar

Unga tjejer och äldre kvinnor är de grupper som känner sig mest otrygga i Karlstad. Just nu lägger därför kommunen extra kraft på att ta fram särskilda arbetsmetoder för att jobba med de här frågorna.

– Det ser man i undersökningar att tjejer och kvinnor är otryggare än pojkar och män är, säger ungdomsledaren Matilda Hansson.

Enligt den brottstatistik som finns är otryggheten bland kvinnor ganska obefogad. För den grupp som löper störst risk för att råka ut för våldsbrott är killar mellan 18-25 år.

– Tjejer är ganska god uppfattning om hur utsatta man verkligen är medan killar känner sig jättetrygga fast de är mest utsatta för mest brott, säger Matilda Hansson.

På Karlstads Tjejjour jobbar man också med trygghetsfrågor, men då i första hand med de som rör den inre tryggheten. Den trygghet som många gånger kan vara svår att se i statistiken.

-- Det är frågan om vad statistiken mäter för typ av trygghet, är det utsatt för brott eller andra saker som internet och alla forum där man kan bli utsatt som tjej, säger Beatrice Högå på Karlstads tjejjour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista