Karlstad

Ja till omdiskuterad finansiering

Kommunstyrelsen i Karlstad vill att kommunen ska gå in som medfinansiärer av Karlstad flygplats. Men frågan om hur länsflygplatsen ska finansieras har diskuterats flitigt i de värmländska kommunerna.

Kommunstyrelsen i Karlstad föreslår att kommunen ska gå in som medfinansiärer av Karlstad flygplats, som ska blir den nya länsflygplatsen. Det beslutades under tisdagens sammanträde.

Frågan om hur länsflygplatsen ska finansieras har diskuterats flitigt i de värmländska kommunerna. Förslaget innebär att kommunerna, baserat på sin befolkningsmängd, går in med en summa pengar i länsflygplatsen. Under gårdagens kommunstyrelsemöte i Karlstad godkändes förslaget.

- Det vore väldigt allvarligt för Värmlands näringsliv, besöksnäring och för jobben i Värmland att inte ha en länsflygplats, säger Lena Melesjö Windahl (S).

Men alla kommuner är inte lika positivt inställda, flera har uttryckt sig osäkra i frågan och i Hagfors har kommunstyrelsen sagt nej till förslaget.

- Vi får ta en ny diskussion när alla kommuner lämnat in sina förslag, säger Lena Melesjö Windahl (S).

Om förslaget röstas igenom i kommunfullmäktige kommer Karlstad kommun bidra med sammanlagt 5,8 miljoner till länsflygplatsen, 1,8 miljoner baserat på befolkningsmängden och 4 miljoner via ett bolag i kommunen.

Fakta om flygplatsens framtid

Regeringen fattade 2009 beslut om statens ansvar för ett basutbud av flygplatser i Sverige. De flygplatserna ska drivas och förvaltas av Luftfartsverket. Länsflygplatsen i Värmland omfattas inte i basutbudet och skulle därför kunna drivas i regional eller annan regi. Förhandlingar om att hitta former för ett regionalt övertagande pågår och de ekonomiska villkoren följer en modell som Luftfartsverket har utarbetat. Förhandlingarna är inte avslutade och ett preliminärt övertagande av länsflygplatsen kan ske under 2011 eller sent 2010.

(Källa: Karlstad kommun)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.