Torsby

Kommunal kritiserar behandling av personal på boende

Fackföreningen Kommunal i Torsby är starkt kritiskt till hur deras medlemmar på ett kommunalt gruppboende blivit behandlade av ledningen. Flera i personalgruppen har anklagats för att ha uppträtt olämpligt mot de boende, men facket får inte ta del av handlingarna.

– Vi har ju pratat med våra medlemmar som jobbar på den berörda arbetsplatsen, och här har man alltså suttit i mer eller mindre regelrätta förhör med personer och vi är inte informerade om det, säger Sarah Edbom, Kommunals ordförande i Torsby.

– Våra medlemmar har heller inte blivit erbjudna att ha med sig någon facklig representant heller. På det aktuella boendet så har arbetsledningen vetat om problematiken i flera år och de har valt att inte göra något åt saken. De här medlemmarna mår väldigt dåligt och känner att de inte har någon stöttning alls, och de känner sig utpekade i massmedia.

Kommunal har inte fått någon som helst information och vad som pågått. I går hade Torsby kommuns omsorgsnämnd ett sammanträde, och på begäran i ett extraärende från Annette Zettergren (M), skulle ärendet diskuteras om det ska tillsättas en extern utredning om den infekterade situationen på gruppboendet.

Bland annat ska det ha förekommot beskyllningar från ledningen mot personalen om flera olämpliga uppträden mot de boende på gruppbostaden som delvis skulle ha skett för flera år sen, men som först nu kommit upp till ytan, vilket renderade en anställd sparken, men där har Kommunal begärt en förhandling om ogiltigförklaring.

På mötet i går som omsorgsnämnden hade fick Sarah Edbom som Kommunals ordförande i Torsby inte vara med, trots att det berör hennes medlemmar.

– De hänvisade till att det inte skulle vara ett offentligt ärende. Men då sa jag att jag har rätt att vara med. För det här skulle ju inte avse några brukare utan handla om anställningsförhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare, det vill säga Kommunals medlemmar. Och vad man ska göra åt den historien som har varit.