Brist i kommunikation - kan få allvarliga konsekvenser

Sen i lördags har 16 abonnenter varit utan telefon på Våxnäs i Karlstad på grund av kabelfel.

En av de boende har hemhjälp och ingen på kommunen har vetat om att telefonen inte har fungerat.

Lennart Kilberg, enhetschef på hemtjänsten tycker att det är allvarligt att kommunen inte får reda på att telefonen inte fungerat.

– Det som är mest allvarligt det är ju de kunder som vi inte är hos dagligen utan som bara har larm. Det är ju där det kan bli en stor problematik om man skulle ramla och skada sig eller så och trycker på larmet, säger Lennart Kilberg.

Men om en pensionär inte kan larma, vad kan han/hon göra?

– Ja, det är ju bara att hoppas att det är fler än en utav våra kunder eller boende i det område som har teleavbrottet och rimligtvis så blir det ju där man gräver av en kabel och då ska ju ett meddelande om det gå fram till kommunen. Om det inte går fram något meddelande ja då står vi i en situation som kan bli allvarlig, säger Lennart Kilberg.

Trygghetslarmen fungerar via telefon. Vid ett strömavbrott har telefonerna batterier som varar i 24 timmar och då fungerar fortfarande larmet. Larmcentralen ser också så fort det är ett strömbortfall och kontaktar hemtjänsten. Däremot vid ett kabelbrott märks det inget på telefonerna och får man ingen rapport om kabelbrott då kan läget bli allvarligt.

– I ett sånt här läge måste Karlstad kommun få ett besked om vad som händer i backen så att säga i vart fall när det gäller larmtelefoner, säger Lennar Kilberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista