Lena Melesjö Windahl (S) och General Electrics utvecklingschef Stefan Ivarsson vid dagens presskonferens. Foto: Roy Malmborg/SR
Karlstad

GE-satsning ger nya jobb

Nu är det klart att Karlstad finns med när General Electric satsar på att utveckla ny teknik för vindkraft. Företaget kommer att investera 500 miljoner kronor i Sverige, förutom Karlstad sker satsningar i Göteborg.

GE presenterar på torsdagen sin nya satsning på en ny generation av vindturbiner. Utvecklingen ska ske i Norge, Tyskland, Storbritannien och i Sverige, skriver företaget i ett pressmeddelande. Forskningscentrat i Karlstad kommer att spela en viktig roll i arbetet och öka från 18 till omkring 50 anställda. Den nya verksamheten kommer att kallas ett koncept- och designcenter för havsbaserad vind.

GE kommer också att ansluta sig till Svenskt VindkraftsTekniskt Centrum vid Chalmers i Göteborg. Där kommer en 140 meter hög demonstrations- och testenhet av den nya turbinen att byggas i Göteborgs hamn.

GE:s vd och koncernchef Jeff Immelt säger att Sverige är ett av de mest lovande områdena i Europa inom utveckling av vindkraft tack vare landets åtagande när det gäller förnybar energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista