Förarlös truck på Skoghalls Bruk. Foto: Roy Malmberg.
Skoghall

Förarlös truck ger bra arbetsmiljö

En förarlös truck för att flytta stora pappersrullar har tagits fram på initiativ av Skoghalls Bruk. Två år av utvecklingsarbete har det tagit trucktillverkaren Linde, som samarbetat med universitet, högskolor och andra företag för att få trucken klar.

(Företaget Linde har samarbetat med Örebro Universitet, Halmstad- och Mälardalens högskolor, samt företagen Danaher och Kollmorgen för att få trucken klar.

– Den kan alltså hantera pappersrullar och den får då en signal ifrån ett navigationssystem och den signalen tar vi hand om i trucken och ser till att den kommer till det stället, säger Göran Uhlén teknisk chef på Linde.

– Ett navigationssystem bestämmer truckens position och då har man satt upp, i det här fallet, reflektorer runt om i lokalen. Sedan har vi en laserradar som märker in avståndet från dessa och då vet trucken var den är.

Vad finns det för risker om trucken löper amok?

– Det kan jag inte säga för det vet jag inte riktigt. Det finns så mycket säkerhet inbyggd, och är det något som inte stämmer, någon signal, så stannar den och allting är dubblerat, avslutar Göran Uhlén teknisk chef på Linde.

– Trucken ska ta bort de monotona arbetsuppgifterna som ger personalen ryggont, ont i nacken och även ställer till en del stora risker med tillbud och liknande, säger Rolf Lundgren som är sektionschef på Skoghalls bruk.

– Samarbetet med universitet och högskolor har varit jätteintressant. Vi har haft bekymmer när vi har pratat om trucken och vad den ska göra och hur den ska kunna hitta och känna igen sig om en rulle är flyttad och så vidare. Att kunna lämna över bekymret till universitetsvärlden och att de har kommit tillbaka med lösningar har varit jätteroligt, avlutar Rolf Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista