Grannarna Hans Boström och Siv Kristoffersson är besvikna över fullmäktigebeslutet. Foto: Louise Uhlin/SR
Karlstad

Husägarna upprörda över nytt beslut

Det blir en mildring av tomthyrorna som chockhöjdes för några fastighetsägare i Karlstad under förra året. Men beslutet upprör ändå många husägare som vill se en annan lösning.

Kommunfullmäktige beslutade under torsdagens sammanträde att hyrorna ska sänkas med 13 respektive 22 procent för 10- och 20-årsavtalen.

– Jag tycker det är bedrövligt att de kan klubba igenom det här, säger Siv Kristoffersson.

Och hennes granne Hans Boström håller med.

– ja, det är ju lite märkligt, eftersom det finns andra kommuner där de har gjort på helt annorlunda sätt. Där de ha tänkt över och gått igenom och lyssnat med villaägarnas förening att de har gjort utredingar som visar på att man kan göra på andra sätt.

Det var när de 60-åriga avtalen för tomthyrorna började gå ut som kommunfullmäktige beslutade om en höjning på över 1000 procent. Men för att folk inte skulle behöva sälja för att varken ha råd att bo kvar eller köpa loss sina tomter beslutade kommunfullmäktige under gårdagen att mindra hyrorna.

Men för Siv Kristoffersson och Hans Boström innebär det ändå en höjning från några hundralappar till drygt 20 000 kronor per år. Och om de ska fortsätta att hyra sina tomter eller köpa loss dem, har de inte bestämt än.

– Så långt har jag inte tänkt än. Vi får väl se vad vi klarar av, om vi kan låna på banken, säger Siv Kristoffersson.

– Avtalet går ju inte ut förrän 2012, så vi kommer nog att avvakta och se om det kommer att finnas några klokare politiker längre fram som kommer att ändra på beslutet. Jag vill inte tro att det är kört i alla fall, säger Hans Boström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".