Erik A. Eriksson(C) var en av tre rikdsgsmän som utreddes. Foto: Jonas Ekströmmer/Scanpix

Inget åtal mot Erik A. Eriksson

Den värmländske riksdagsledamoten Erik A. Eriksson kommer inte att åtalas för mutbrott. Överåklagare Björn Ericson har gjort bedömningen att det inte finns tillräckligt med bevis för mutbrott.

Det blir inget åtal mot de tre riksdagsledamöter som blev bjudna på en resa till Pau i södra Frankrike av oljebolaget Shell. Överåklagare Björn Ericson valde på fredagen att lägga ner åtalet. Tre riksdagsledamöter, två moderater och Erik A Eriksson (C), fick 2007 både resa till Pau, hotell och mat betalt av Shell.

– Jag har tittat på den här redan, och det visar sig att de var bjudna till ett årligt återkommande arrangemang med bland annat seminarier om energifrågor. Ärendet de haft dit får anses relevant för deras jobb i riksdagen, och då tror jag inte att det kan räknas som ett brott, även om företaget naturligtvis har ett intresse av att de ska komma, säger Björn Ericson till Svenska Dagbladet.

Samtidigt menar Björn Ericson att gränsdragningen i sådana här fall är svår att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".