VÄRMLAND

För höga hastigheter inom kommunen

Trots att anställda varit medvetna om att hastighetskontroller skulle ske har 28 procent kört för fort i åtta värmländska kommuner.

Det konstaterar Vägverket som i ett samarbete med Värmlandskommunerna genomfört mätningar för att ta reda på hur fort fordonen i de egna bilpoolerna körs.

Man kör för fort i alla fordon, alla dagar i samtliga deltagande kommuner och det gör att hastighetsfrågan är angelägen att jobba vidare med, säger projektledaren Anna Olsson vid Vägverket Region Väst.

Högsta hastigheter som registrerats på 30-väg är 63 kilometer i timmern, på 50-väg 108 km, på 70-väg 115 km och på 90-väg 135 kilometer i timmen.

Kommuner i Värmland som deltagit i hastighetsmätningen är Arvika, Eda Hagfors, Munkfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.

Många arbetsgivare blir negativt överraskade av resultaten eftersom fordonet är mobil arbetsplats där arbetsgivaren är ansvarig för att trygga arbetsmiljön.

Resultaten av mätningarna är avidentifierade, så det framgår inte vilken kommun som är vilken inte heller går det att koppla till någon individ eller specifikt fordon. Resultaten skiljer något mellan kommunerna, men samtliga deltagande kommuner har problem med för höga hastigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".