Våldshot mot kvinnor kartlagt

Ett 50-tal flickor och kvinnor i Värmland riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld, det visar en kartläggning som Länsstyrelsen gjort.

Undersökningen, som gjorts på uppdrag av regeringen, visar att det finns stort behov av åtgärder från samhällets sida.


Kartläggningen i Värmlands län visar att ett femtiotal unga kvinnor, främst i Karlstadstrakten, riskerar att utsättas för våld och nu efterlyser socialtjänsterna och skolorna åtgärder.


Bland annat vill de kunna erbjuda tillflyktsorter med skyddat boende som INTE är på hemorten, allt för att den hotade kvinnan ska kunna komma bort från sin släkt.


Man vill också ha speciella kulturtolkar som ska göra det lättare för lärare och föräldrar att förstår varandra i kontakterna om barnens skolgång.


Dom tillfrågade myndigheterna och organisationerna i enkänten säger också att det finns ett stort mörkertal kring hur många flickor och kvinnor i Värmland som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld - exakt hur stort mörkertalet är, är svårt att uppskatta.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".